Uit de kast

  • AUTHOR: vandommelen
  • 17 september 2018
Uit de kast

Zoals alle academisch opgeleide psychologen, leerde ik voornamelijk over de cognitieve gedragstherapie. Ik bracht 25 jaar door in de reguliere psychologie en richtte me op de hedendaagse, wetenschappelijk onderbouwde manier van werken (evidence based).

Dat was anders toen ik nog studeerde. Toen ‘had ik iets’ met spiritualiteit en mystiek. Niet voor niets vond ik de theorie van Carl Gustav Jung over dieptepsychologie erg interessant. En al mijn keuzevakken volgde ik bij de theologiefaculteit.

In mijn studententijd bezocht ik ook paranormaalbeurzen. Zaken als energetische gevoeligheid en handoplegging intrigeerden me altijd al. Ook de werking van stenen en mineralen boeide me. Zo liep ik maandenlang met een robijn in mijn bh verstopt vanwege de krachtige genezende werking (mijn man heeft die robijn later in een ring gezet voor me, die ik tegenwoordig nog vaak draag). Ik was er simpelweg van overtuigd dat er een (energetische) werkelijkheid bestaat die ijler en fijnstoffelijker is dan onze dagelijkse werkelijkheid.

Na mijn studententijd verdween de mystiek meer en meer uit mijn leven.  Werk en gezin eisten al mijn aandacht op.

Tot een paar jaar geleden. Ik was opnieuw somber en erg moe, maar ik wilde niet meer aan de antidepressiva. Therapie was nodig en ik bezocht natuurlijk een Jungiaan. Na enkele sessies kwam alles wat ik destijds over Jung had geleerd weer boven drijven, evenals de theologische lessen over godsbeleving en zingeving. Ook mijn gevoelscontact met de fijnstoffelijke wereld kwam weer tot leven. Ik realiseerde me dat ik mijn diepste passie gaandeweg had verlaten en een groot deel van wat ooit mijn werkelijkheid was jarenlang had ontkend.

Hardop zeggen, als academicus zijnde, dat ik spiritueel georiënteerd ben en mystiek ervaar in mijn leven is misschien wel vragen om hoon en verkettering.

Echter, ik zet de stap desondanks: voor mij gaan wetenschap en spiritualiteit hand in hand.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van mijn website stel ze gerust via een reactie op deze blog of via mail/telefoon. Ik sta ook open voor ‘verzoekonderwerpen’ om over te bloggen.

Welkom.

0 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *