Mijn leven begon op het Brabantse platteland. Als boerendochter was ik thuis een vreemde eend in de bijt: een meisje dat graag boeken las en zich afvroeg wat het leven nu eigenlijk is. Het intrigeerde me waarom sommige mensen blij zijn ondanks vele tegenslagen en anderen grote moeite hebben om hun draai te vinden in het leven. En ‘dus’ ging ik psychologie studeren.
Tijdens mijn studie werd ik gegrepen door de psychoanalytische theorie van Jung en de vrije vakken volgde ik aan de theologische faculteit. Jung had een duidelijke visie op hoe de psyche is opgebouwd en wat het onderbewuste is. Hij werkte daar ook mee tijdens behandeling, dat sprak me aan. De bruggen die hij sloeg tussen het bewuste en het (collectieve) onderbewuste, tussen wetenschap en esoterie en tussen de oosterse en de westerse filosofie sluiten nauw aan bij hoe ikzelf in het leven sta.
Na mijn afstuderen (1992) werkte ik jarenlang als behandelaar en diagnosticus in de reguliere GGZ, de re-integratiewereld en het gevangeniswezen. In die jaren was mijn voornaamste ‘uitstap naar het onderbewuste’ een opleiding tot hypnotherapeut.
Vanwege mijn behoefte me breed te ontwikkelen ging ik begin deze eeuw aan het werk als manager. En omdat ik vanuit een degelijke basis wil werken ging ik daarnaast bedrijfskunde studeren. Mijn MBA sloot ik af met een onderzoek naar de samenwerking tussen bestuurders en toezichthouders. Vervolgens nam ik opdrachten aan als zelfstandig interim manager en organisatie- en bestuursadviseur, waarbij executive coaching vaak deel uitmaakte van opdrachten.
De fascinatie voor de dieptepsychologie bleef echter bestaan en gaandeweg vulde ik mijn kennis aan via een opleiding bij het Jungiaans Instituut te Nijmegen en een jaar yogaopleiding.
Voor een eerste indruk van mijn cv, komt u zo op mijn LinkedIn profiel.
Naast het moederschap (ik heb drie lieve zonen) vind ik ook het wonen in Brabant een rijkdom. Ik wandel graag in de natuur en geniet van kunst en cultuur.
Ervaringsdeskundigheid: even kort
Gedurende mijn leven heb ik geworsteld met depressiviteit en zingevingsproblemen, dit begon al in mijn jeugdjaren. Eén van de factoren die hierbij meespeelden was seksueel grensoverschrijdend gedrag waar ik, zoals helaas velen met mij, slachtoffer van was.
Met perioden ontbrak me de energie om ‘naar behoren’ te kunnen functioneren en hield ik me op de been met antidepressiva. Ik heb diverse behandelingen gevolgd, waaronder Jungiaanse psychoanalyse. Tweemaal nam ik deel aan een vierdaagse stilteretraite. Wat een bijzondere, verdiepende ervaringen waren dat!
Gaandeweg realiseerde ik me dat ik sterk sensitief ben en dat ik het voor mijn balans en gezondheid nodig heb om mijn levenswijze daarop aan te passen. Ik zeg wel eens ooit met een knipoog ‘dat ik moet leven als een monnik’. Echter, wanneer het kan ben ik ook een Bourgondiër die graag geniet van al het goede dat het leven te bieden heeft.